reabilitare termica cu ruinare psihologica

mai 17th, 2010

Orasul asta a fost gri de cand il stie cireasa. De multa vreme. Poate ca de cand s-a inventat, in varianta lui comunista.

Parca ma si obisnuisem cu ideea. Asta e. Locul de unde provin eu are culoare gri. Ce sa fac daca nu m-am nascut pe sol rosu lusitan. Sau printre florile exuberant pictate din vreo tara exotica, cum ar fi Malaezia. Bucurestiul e gri si locuitorii lui s-au adaptat, ca niste cameleoni de treaba.

De unde sa stiu eu ca, totusi, edilii acestui oras au inima zburdalnica din punct de vedere arhitecturalo-peisagistic-urban. Si ca atunci cand s-au apucat de treaba, impinsi cu un bat de la spate de cei interesati in a castiga din nou alegerile, o sa-si exprime toate fantasmele copilariei lor gri-gri.

Se zicea despre Ceausescu, in gluma, ca nu a avut jucarii cand era mic. Si ca de-aia sunt toate tramvaiele colorate in fel si chip. Sfinte Sisoe, ce bine se poate aplica gluma si la reprezentantii acestei metropole. Cei insarcinati cu pictarea blocurilor noastre gri, cele de toate zilele.

Parte nesemnificativa dintre blocurile de pe strazile principale, alese pe principiu de impact maxim catre populatia trecatoare si votanta, au fost reabilitate. Adica cetatenii care au avut norocul sau nu (nici nu ma prind) sa stea pe artere de larg consum s-au trezit infasurati in termopane noi, si o captuseala indoielnica.

Indoielnica pentru ca nu-mi dau seama cat de sanatos este pentru omul nostru sa traiasca facut sandvis intre asa niste materiale nenaturale. Dar cum nu ma pricep prea tare la asta, o sa trec sub tacere aspectul viata sanatoasa.

Dar si pentru ca, si aici ajungem unde ma doare, cetateanul a fost scos din comodul gri si confruntat cu o explozie nenaturala. Preponderenta este clara: natiunea trebuie salvata termic prin aplicarea unui portocaliu strident, de mai mare dragul.

Stiati ca suntem tara in care pigmentul asta se vinde cel mai bine din lume? Nimeni, nicio natiune nu a mai simtit nevoia sa-si boiasca tara in nuantele astea. Portocaliul s-a raspandit ca un pojar, de la case de tara supradimensionate pana la blocurile oraselor noastre. Esti cool, stai in bloc portocaliu.

Cand nu e portocaliu, estetul municipal a optat pentru un joc isteric de culori vii. Cand verde cu rosu si galben, cand portocaliu cu albastru, cand toate culorile spectrului. Brodite probabil dupa imaginatia bogata a unei secretare de primarie cu priza la colegii de la reabilitari blocuri. Ce zici mami, e bine asa? Dupa caz si rasplata.

Cireasa se bucura pentru reabilitarea termica a unora dintre locatarii blocurilor vizate de programul electoral. Si spera ca ei nu se vor imbolnavi de la materialele folosite spre salvarea lor. Dar cireasa, odata cu reabilitarea termica a unor bucuresteni, trece si printr-o personala ruinare psihologica.

Cireasa spera ca locuitorii de la geamurile incercuite cu patrate rosu-sange sau din blocurile complet portocalii nu-si bat nevestele cand vin de la serviciu. Si ca nu procedeaza astfel fara ca macar sa inteleaga ce i-a adus aici: o viata dusa intr-o culoare complet nepotrivita traiului linistit.

Ma zgribulesc de neplacerea vederii culorilor partial afisate ca o declaratie de forta prin oras. Ma bucur ca le e mai cald, la iarna, unor locatari de bloc. Dar ma intristez ca oamenii astia traiesc in cele mai absurd decorate locuinte.

Si tare mi-e teama ca reabilitarea asta termica vine mana in mana cu ruinarea psihologica a mea si a natiei, in general.

Tags: , , , , , , , , ,

12 Responses to “reabilitare termica cu ruinare psihologica”

 1. patratel spune:

  si eu am parte de caderi psihice de cite ori trec prin zone de-astea, portocalizate … ma intreb, oare daca ar fi cistigat alegerile un partid cu o alta culoare politica, rosu, violet sau roz-bonbon-in-picatele-verzi, ar fi fost vopsite blocurile in acele culori? cihhhh, deja mi se face rau! …si din pacate nici nu e o reabilitare termica cu adevarat, ci doar un alt motiv de a baga mina in buzunarele noastre :(
  neatza :)

 2. blueberry spune:

  blocurile gri-gri nu ie bune, si nici alea de culoarea portocalei nu e frumoase, greu de mutumit e romanul nostru…. din umila-mi cunoastere e efectelor coloristice asupra spiritului uman, culorile mai zburdalnice au efecte pozitive, face omul mai vesel si mai cu pofta de viata, exact ce trebuie unei natii care nu prea are de ce se veseli in rest…

 3. sebastian spune:

  cireasha a scris un articol de parca ar avea 100 de ani! ti-e teama de polistiren? sau crezi ca betonul curat e mai sanatos, mai vioi, mai pur? in ce priveste culorile, la Cluj in cartierul meu nici un bloc nu e vopsit in portocaliu, dupa operatia de termoizolare! enfin, oamenii care se tem fara sa caute explicatii se atrofiaza psihic pina la urma, ca bonsaiul ala sacrificat…

 4. Dan Lee spune:

  Abundenţa de portocaliu s-ar putea explica prin faptul că reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe este o afacere a PD-L. Programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor este susţinut personal de Elena Udrea şi după cum bine se ştie membri marcanţi ai PD-L au afaceri în domeniul construcţiilor, materialelor de construcţii, şi cam ce ţine în general de insfrastructura urbană. Chiar ministrul Sebastian Vlădeascu a declarat că o soluţie pentru relansarea economiei ar fi construcţiile.

  Programul de reabilitare termică a locuinţelor este gândit mai demult. Încă din 2007, la periferia Bucureştiului s-au construit trei fabrici de adezivi speciali, care vor fi folosiţi la “căptuşirea” faţadelor de bloc. Una aparţine firmei Henkel, una unei firme greceşti, iar a treia unei firme italiene. Acestea vor încasa bani serioşi de pe urma acestei afaceri cu statul român.

 5. Apostolul spune:

  Dragilor,
  Profesorul meu spunea că in general gusturile nu se discută.
  După ani pot spune , gusturile se pot educa.Părerile celei
  ce a scris articolul sunt impărtășite de bucureșteni.
  Bunul simț iți dictează ca o șosea insorită deci foarte
  caldă să nu o faci portocalie.Trebuiau niște ocruri,bejuri.
  Orașul pare un sat de vacanță.Nu spune nimic.Nu am văzut
  nici unde așa ceva.
  Așa că domnule”” gri nu ie bine ”dar nici portocaliu.Apropos
  tot profesorul mi-a spus că la plural se scrie sunt.
  Profesorul meu era de estetică.

 6. sanuca spune:

  @patratel: ah, cum le spui de bine, draga mea.

  @blueberry: nu e bine, zau ce nu e bine, nu portocaliu, nu, nu.

  @sebastian: crezi ca sunt batrana si o sa mor repede de tristetea ca nu-mi place portocaliu? sau am scapat esenta?:)

 7. sanuca spune:

  @Dan Lee: Uite ca nu m-am gandit la coloratura politica a blocurilor, nu stiu cum naiba nu mi-a dat prin cap. Cat despre captuseala, simt nevoia de borduri noi, like now:)

  @Apostolul: ok. suna pertinent.

 8. sebastian spune:

  Nu :) ) deloc! esentza era sa nu-ti bati capu’ cu portocaliu’, si ca betonu naked e mai rau decit betonu dressed cu polistiren! daca vrei tu jos portocaliu’!

 9. sebastian spune:

  Apostolul zice bine: ocru, bej. in plus sugerez galben deschis si chiar vert-Nil.

 10. Apostolul spune:

  Subiectul mă atrage și apoi imi doresc să trăiesc intr-un
  oraș decent.Cred că am fi mințit realitatea dacă ar fi fost
  zugrăvite in alte culori.Cu ceva flori la balcoane ar fi inviorat
  ce au vrut cu portocaliul.Și in țările nordice culorile blocurile
  au altă culoare.Revin la idee suntem in capitala țării.Dacă am
  fi intr-un orășel de vacanță,poate.
  Tot ce este simplu exprimă eleganță.Este și foarte greu să
  realizezi ceva”simplu”.Gandiți-vă la Brancusi.
  Dar deja este poveste……

 11. sanuca spune:

  @sebastian: dar alb-alb sau poate alb-unt sau poate nitel bej ce-are?

  @Apostolul: of, nu pot. jos portocaliul.

 12. geo spune:

  Pentru a satisface toate gusturile carcotasilor impotriva acestei culori portocalii,propun,ca toate fatadele caselor,vilelor si a blocurilor sa fie vopsite in mod proportional in culorile care simbolizeaza toate partidele parlamentare si neparlamentare:a pesedistilor(comunistilor)penalistilor,peremistilor,pedeleilor,taranistilor,tiganistilor,udemeristilor,ecologistilor si etc,Asa o sa fie tot poporul multumit,scapam de greve si iesiri in strada,o sa fie mare bucurie si bunastare iar tara noastra iubita s-o redenumim BULAromia.

Leave a Reply