isterie culinara de pe vremuri

mai 20th, 2011

Scovergi cu sare si gogosi cu magiun scoase acum din tigaie. Cartofi vechi prajiti pai, cu maioneza si ketch-up. Cartofi noi prajiti felii rotunde, cu branza telemea de oaie rasa deasupra.

Papanasi cu smantana, dobrogeni dar si papanasi de branza, ardeleni si moldoveni. Ciocanele la ceaun, pulpe la ceaun, ficatei in tigaie cu paine peste care ai presarat sosul dement de prajeala. Oua ochiuri cu bacon inca fierbinti.

Paine cu unt pur si simplu. Paine cu unt si cu branza. Paine cu unt si cu branza si castravete. Crenvusti cu mustar, pate de ficat de gasca. Omleta cu orice sau simpla de tot. Mamaliga cu lapte cald si sare.

Ciorba de fasole, supa cu galuste galbena. Ciorba de rosii fara orez dar cu putine paste subtiri si patrunjel. Paste cu carne tocata sau paste cu branza in cratita, la cuptor.

Ghiveci de legume cu toate legumele lumii. Mancarica de vinete cu usturoi, mancarica de gutui. Plachie de peste. Stufat de miel fara pic de miel in el. Oua umplute impotriva vointei lor. Salata de vinete si ardei copti.

Ciulama de pipote si inimi cu mamaliguta calda alaturi. Ostropel de pui cu usturoi, mancare de castraveti. Carnat prajit cu piure. Mancare de limba cu masline si lamai gatite prin ea. Mancare de bame proaspete. Mancare de mazare noua cu marar si friganele alaturi si salata verde frageda.

Ciocolata de casa, din orice casa. Ciocolata umpluta cu niste capsuni. Tort de ciocolata moale si negru. Apfel strudel mit vanillen sosse. Lapte de pasare din orice pasare. Crema de zahar ars, galusti cu prune, prajitura cu visine.

Si eu in casa cu toate astea, mancand pana pleznesc si ma imprastii in lume.

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to “isterie culinara de pe vremuri”

  1. Cami spune:

    Asa-mi trebuie daca am continuat sa citesc articolul, desi am banuit din titlu continutul!
    Sunt la dieta stricta de doua satamani! Si am de gand sa raman la dieta inca vreo 2 luni.
    Totusi, ma duc sa mai citesc o data articolul, macar ochii sa mi se bucure :)

  2. ady spune:

    valeuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. daca va fi inundatie azi in pipera sa stie tot poporul ca e de vina cireasa. :)
    si nici macar nu sunt la dieta. :) (mie mi-ar totusi vreo juma’ de an sa mananc tot ce s-a insiruit)

  3. patratel spune:

    pot sa fac citeva corecturi si adaugiri?
    supa de rosii cu galusti – altfel nu exista pentru mine
    mincare de prune uscate – reteta bunicii
    macaroane cu brinza, zahar si oua, apoi tavalite in pesmet prajit cu un strop de unt – tot reteta bunicii
    placinta cu mere sau placinta cu nuci si zahar – tot reteta veche a bunicii …
    masochiste sinteti, mai dragelor :)

  4. :) ))))
    da stiu ca esti in pofte azi…

  5. sanuca spune:

    @cami: pai macar ei daca nu si gura, draguta.

    @ady: nu ar fi grozav sa avemt toate astea in weekend?:)

    @patratel: auzi, da-mi si mie pls reteta bunicii pentru mancare de prune uscate, i love them.

    @ralu: da, uite:D

  6. catherine spune:

    doamne fereste si apara! tin’te bine, cireaso!
    noroc ca trece :) abia ce scapai si eu saptamana trecuta, doar cu-n morman de eclere cu nes, o mamaliga dodoloata ingropata-n smantana grasa si de rest gogosi umplute! … pe luna viitoare, preconizez pofte marine… midii, pazea!!!

  7. patratel spune:

    cireasa, reteta o am acasa, scrisa. o caut si o pun aici, s-o vaza toata lumea pofticioasa :P

  8. Marian S spune:

    Mişto categoria asta: mintea mea sorcova.
    O s-o pun şi eu pe blog. :)

  9. patratel spune:

    Imi cer scuze ca nu am pus-o vineri, dar mi-am revenit si pun astazi reteta de prune uscate cu orez
    500 g prune uscate, o cana cu orez, o ceapa potrivita, 3-4 linguri cu ulei, 2-4 linguri cu zahar
    Se scot samburii de la prune (daca vrei), se spala si se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore.
    Se caramelizeaza zaharul, se adauga o cana de apa rece si se lasa sa se topeasca.
    Se adauga ceapa taiata foarte fin si uleiul si se lasa sa fiarba la foc mic pina se inmoaie ceapa bine.
    Se adauga orezul spalat bine, prunele, un praf de sare, 3-4 cesti de apa fiarta (tinind cont de cantitatea de orez, care se umfla) si se lasa sa fiarba la foc mic, fara sa amesteci prea des.
    Se potriveste de sare, optional se poate pune un praf de scortisoara si, tot optional, se poate pune pentru 10-15 minute in cuptorul incins, pentru a obtine o crusta frumoasa deasupra.
    O alta varianta ar fi cu ceapa calita in ulei si pusa peste orez si prune.
    Pofta buna :)

  10. sanuca spune:

    @cat: aoleu, ce-am facut in weekend, fereastra Dumnezeu….

    @patratel: uraaaa, sarumana frumos. mi se pare mie sau asta e o mancare mai de toamna, asa?

    @Marian S: :)

  11. patratel spune:

    toamna spre iarna, cireasa draga ;) … si de post :) )

  12. The Arrow spune:

    O sa copiez lista asta, s-o am cind sint in pana de idei culinare.

Leave a Reply