cireasa si balenele, daca ar fi

septembrie 15th, 2010

Explicam unei prietene deunazi ca zau daca stiu ce ar trebui sa ma fac cand o sa fiu mare. Adica, daca chiar imi vine sa fug in graba peste granita, sa ma salvez din tara mea, zau daca stiu care ar trebui sa fie meseria mea noua. M-am gandit inclusiv  la brutar-cofetar-blanar. Dar o directie ferma nu am dibuit, ceva pe care sa ma pot baza.

Prietena mea locuieste undeva departe, peste mari si tari. A stat ea o vreme pe ganduri si apoi m-a contactat. Am gasit, mi-a zis, cireaso. Si mi-a dat un link cu un job de vara, pentru anul viitor. Tot ce am de facut este sa ghidez turistii in mod agreabil in timp ce ei viziteaza balene, undeva in Norvegia. Intai am ramas stupefiata.

Cum sau ajung eu, adoratoarea de soare-cat-incape, sa port mereu o jantilica groasa care sa ma apere de stropi inghetati si sa mananc ren uscat. Asa ceva este de nepermis. Probabil ca ar trebui sa ma trezesc si cu noapte bine instalata in cap. Si sa devin o experta in balene, pe care sa ajung sa le cunosc ca pe propriul meu buzunar drept.

Ar urma sa stiu cand vor aparea balene, luandu-ma doar dupa tremurul usor al pojghitei de apa. Si sa stiu ca nu vor aparea cu siguranta, nu azi, uitandu-ma la cum inoata de relaxate, in stil bras, bancuri de pestisori argintati si relaxati ca nu au ucigasul pe cap. As fi la curent cu viata emotionala a balenelor, cu ultimii pui din turma de balene si cu intrigile balenelor mai batrane, care se plictisesc acolo, in Norvegia.

In final probabil ca as ajunge sa vorbesc baleneza la perfectie. Intai ea si apoi as avea norvegiana la degetul meu cel mai mic. As purta caciuli de foca si as savura un sandvis cu untura de, cum altfel, balena. Dar in scurt timp mi-ar fi mila sa mai mananc din carnea noilor mei prieteni, balenele, si as deveni vegetariana. Urmand sa ma hranesc doar cu o specie de alge si 3 kilograme de plancton.

Apoi m-am linistit. Am citit fisa postului cu atentie si mi-am dat seama ca degeaba mi-am pus problema promenadei alaturi de balene. Nici macar nu ma calific pentru interviu. Pentru a petrece timp cu amatorii de balene trebuia cireasa sa fie biolog sau macar specialist in mediu. Si cireasa o fi ea specialist dar nu in de-alde de-astea.

Dar pentru ca am primit de la cineva care ma cunoaste o oferta asa de extraordinara, am prins curaj. Am zis sa investighez mai departe. Daca sa zicem as nazui sa plec din Ro, ce s-ar putea alege de mine. Ce meserie credeti ca ar putea dovedi cireasa in straintate. Astept cu mare interes sa sug & asimilez comenturile voastre pline de intelepciunea lumii.

Tags: , , , , , , , ,

6 Responses to “cireasa si balenele, daca ar fi”

 1. patratel spune:

  io cred ca daca ai ajunge de exemplu in Rio de Janeiro ai putea sa-ti iei o slujba de privitor-statistician de sini, iar jobul tau ar putea consta in: o statistica minutioasa a marimii, formei si culorii sinilor, apoi te vei ocupa de gradul de prajire si rumenire a sinilor si vei da sfaturi super-competente despre cit si cum sa stea la plaja posesoarele lor … vei invata totul (sau aproape) despre lotiuni si creme de plaja si efectele lor asupra culorii/bronzului sinilor ….sa mai zic? (asta e in spiritul postului anterior ;) )

 2. codo spune:

  pai si aici poti sa fii ghid printre balene :P …balenele de la macdonalds.
  eu cred ca tie ti s-ar potrivi ca o manusa orice meserie ti-ai alege, oamenii talentati au succes oriunde.
  By the way, eu plec in noiembrie in anglia ca sa ma fac stripper, te intereseaza? :) putem face o formatie :P
  cel mai bine ti-ar sta in rol de james bond :)

 3. catalin spune:

  pai cred ca un PR pseudo-corporatist pentru promovarea balenelor lumii ar fi un inceput. ulterior, dupa ce isi vor fi format un sindicat, cred ca promovarea imaginii sindicatului in raport cu guvernul japonez ar fi un alt pas. restul, sunt detalii

 4. Carla spune:

  Te vad scriind, oriunde ai merge. Articole, carti, necrologuri, meniuri de restaurant… orice!
  Doar sa nu te opresti din scris! :P

 5. sanuca spune:

  @patratel: nu crezi ca sunt ocupate deja joburile astea in Rio? in rest, cu placere as face. despre sani, numai de bine.

  @codo: chiar pleci in anglia sa te faci stripper? uite unde sedea tigrul…intr-un melc:P

  @catalin: suna usor:)

  @Carla: incerc sa nu ma las dar pot doar in romana, of.

 6. siloxy spune:

  ai putea si aiic in romania sa te ocupi de “cand vine rechinu”, nu de alta, dar ai primi si o decoratie ca luptator impotriva evaziunii de orice fel… Ca parca rechinii nu prea dau impozit…

Leave a Reply