cireasa, o egoista

noiembrie 25th, 2010

Sunt o cireasa cu masina. Asta e foarte bine, n-as schimba conditia de sofer pe altceva.

E prea bine sa biciclesti sau pasesti pas dupa pas, pe trotuar. Miros iarba si floarea si pamantul si soarele, cand e cazul. Ma bucur de vantul prin plete si prin fusta, cand apuc. Dar cu masina ma misc ca o tiribomba. Reusesc sa bifez una dupa alta cele minimum 2 maximum 3 activitati importante de inghesuit intr-o zi. Adica mai o circa financiara bleah, mai o vizita scurta si placuta, mai un film bengos.

Dar din conditia de sofer reies si diverse nefoloase. Asa ca pot vorbi despre care sunt foloasele vacii si oii dar, imi vine sa zic si care sunt nefoloasele soferului. Cum ar fi ca, atunci cand esti unul, asta capata un inteles social. Ai, n-ai treaba, lumea inconjuratoare crede ca trebuie sa-ti dea prilejul sa-ti folosesti masina cat mai mult si mai altruist. Masina mea pare cunoscutilor prilej sa-si rezolve ei diverse probleme.

Ori eu, doamnelor si domnilor, mi-am cumparat masina ca sa ajung eu mai repede unde am nevoie. Nu ca sa intreprind activitati de curierat, mutand oameni si colete, catei si mai stiu eu ce. Imi aduc aminte ca era o vreme cand nu aveam masina. Si ca atunci chiar si eu avea aceeasi parere scalamba despre soferi. Cum cunosteam unul, cum mi se parea ca trebuie sa ma ajute in tot ce am eu de facut in viata. Iertare, domnilor, n-am stiut ce fac.

Ca sa scap acum de diversele propuneri neloiale ce mi se fac, cred ca trebuie sa recurg la un afis mobil. Un petec mare de hartie, scris cu litere de-o schioapa, pe care sa-l port cu mine. Mesajul meu catre pedestrasi este.

Stimati cunoscuti, eu mi-am luat masina ca sa imi fie mai usor decat atunci cand n-as avea. Ca sa ajung mai repede la destinatie. Ca sa nu petrec prea mult timp intre diversele rute. Ca sa nu fac ocoluri cu mijloace de transport sau piciorul. Pentru asta platesc la ea de ani buni. Pentru asta ii pun benzina cum bea boul apa. Pentru asta ii fac revizii anuale si platesc asigurari. Pentru asta nu beau o bere cand sunt in oras.

E deci o corvoada asumata pentru niste beneficii. Si banui eu ca voi, stimati cunoscuti, n-aveti chef de toate responsabilitatile astea de nu aveti si voi masina.

Ori, stimati cunoscuti calatori, daca voi ma rugati cu barbia tremuranda sa va duc in diverse locuri, beneficiile mele dispar. Daca va duc si pe voi acasa, mi se intampla taman ocolurile de care voiam sa fug si de-aia mi-am luat masina. Daca va ridic din locuri cu diverse obiecte ce le carati dupa voi, imi stirbesc din libertatile mele. Pierd timp si spatiu supra viteza la patrat.

Eu am masina pentru ca vreau sa-mi fie mai usor, nu din ce in ce mai complicat. Asa ca va rog enorm, oamenilor care nu aveti asa ceva si mi-ati pus gand rau. Ganditi-va bine si, daca chiar aveti nevoie de mine in mod special, cu carca mea si cu masina mea, atunci sunati-ma si voi veni fara de preget.

Daca insa aveti nevoie doar de o masina oricare si un sofer pentru ea, un taxi poate sa faca treaba. Nu ezitati. E ieftin si usor de folosit. Si ma ajuta si pe mine sa ajung prima si nu ultima gaina din ograda acasa.

Tags: , , , ,

8 Responses to “cireasa, o egoista”

 1. zoozie spune:

  Unii pur si simplu nu vor sa dea bani pe taxi. Daca tot mergi tu si platesti, de ce nu?

  Nici eu n-am masina, ba n-am nici voie sa conduc, dar daca nu s-a oferit o anumita persoana sa ma ajute nu am apelat decat in caz de forta majora: mutat in alt apartament, dus copilul mic din spital (cu fratele din dotare), chestii de-astea. In rest am folosit autobuze, autocare, taxiuri, metrouri fara nicio jena.

  Ba la utima iesire in 3 – la o aniversase piticeasca – taticul copilului sarbatorit a vrut sa ne duca el cu masina pana la metrou desi avea de carat acasa toata familia (cu un nou-nascut in dotare). Am refuzat politicos, spunandu-le ca noua ne place cu autobuzul, Anda e moarta dupa experiente de-astea. Si nu suntem nici departe de adevar. Scuze ca m-am intins atat. Voiam sa explic cat de mult solidarizez cu ce-ai spus :)

 2. Ramona spune:

  Cata dreptate ai!! Ce ma stupefiaza pe mine in schimb sunt cei care au masina si dintr-un motiv sau altul n-o pot folosi pe moment, asa ca recurg la mine pt nimicuri ca si cum numai si numai cu masina se pot deplasa.. Pai nu am fost atatia ani pietoni sau calatori cu autobusul? Nu mai exista taxiuri? Oare daca gandesc asa sunt si eu o egoista? :d

 3. sanuca spune:

  @zoozie: pai cazurile de extrema urgenta sut absolut de inteles si eu chiar sunt bucuroasa sa ajut. eu vorbesc despre hartuieli fara niciun rost, asa, doar pentru ca eu am masina si altii n-au. nici macar nu ma refer la prieteni buni, pentru care iarasi incerc sa fac o exceptie.

  @Ramona: daaaaa, exact. si cred ca esti tu, acum mi-am dat seama:P

 4. marinica spune:

  De-acord cu tine. Trebuie sa recunosti ca desi as putea sa te hartuiesc si eu un pic, n-o fac deloc. Eu sunt fun taxiuri.

 5. minotaurul nauc spune:

  metroul e mai relaxant.
  masina imbatraneste

 6. mimi spune:

  pe aici distantele sunt f mari si taxiurile aberant de scumpe astfel ca se obisnuieste sa apelezi la prieteni pt diverse treburi. nu se abuzeaza in general iar daca se merge undeva cu o sg masina, pasagerii se ofera sa faca plinul la intoarcere, platesc ei parcarea (costa in general mai mult decat benzina) sau te invita la masa.

 7. pietricel spune:

  iertare, cireaso, iertare! daca as fi citit inainte ce ai scrijelit aici, nu comiteam eroarea de a te solicita:P nu mai fac.

Leave a Reply